Näsborna har i alla tider fiskat längs med stränderna runt den triangelformade socknen. För dagens Näsbor har stranden och fiskelägen stor betydelse och för deras förfäder var det livsviktigt. Något större fiskeläge har aldrig ”vuxit fram” i Näs. Alla hade ju relativt nära till stranden. Enstaka strandbodar eller några få tillsammans har dock förekommit som till exempel Grunnar, Vakti, Bodudd, Stäugyl och Stangg.
Grunnar (Grundården)
Det var inte förrän på 1930-talet som man började fiska vid Grunnar och bygga bodar. Fiskeläget på Grunnar döptes om till Grundården av en nitisk lantmätarassistent från fastlandet, men på Näs säger vi fortfarande Västargrunnar eller Grunnar. Havdhems kommun satsade på 1960-talet pengar på hamnen när den skulle byggas om. Yrkesfiskare fanns det här till år 1993. Numera finns bara ett fåtal hobbyfiskare. År 1965 bildades hamnföreningen som än idag heter Grundårdens Hamnförening.

Vakti ( Vaktården)
Vakti är en allmänning och blev ett fiskeläge omkring 1800-talets början. I dag finns det endast tre strandbodar kvar men det har funnits fler. På 1930-talet övergav många Vakti för att det hade sandat igen och blev då för grunt för större kuttrar som började komma. Vid Vakti fanns på 1700-talet en vårdkase. Vårdkase var en signaleld som användes vid orostider för att varna för faror.
Intresserad av att läsa mer om fisket på Näs?
Strandfolk och fiskelägen på Gotland av Carin Häglund och Tommy Söderlund
Källa: Näs sockenbok del I




