Sockenbokskommittén

Vid kyrkostämma med Näs församling den 26 oktober 1982 beslöts, på kyrkorådets förslag, att en bok om Näs skulle utges och medel därtill ställas till förfogande. En kommitté bestående av 12 personer bildades, där Nils Olofsson, Olsvenne var sammankallande  

Den första sockenboken som utgavs 1985, tillägnades i första hand alla ungdomar i Näs men var också tänkt att vara en faktasamling för den som vill veta mer om Näs socken, dess fornminnen, flora, natur och befolkning från 1600-talet till och med år 1983. Arbetet med att samla material och uppgifter pågick under många år där Nils Olofsson själv stod för en otrolig forskningsinsats insatsen många är också de som varit behjälpliga med information. Förutom sockenbor, pastoraten, landsarkiv och lantmäteri så har personer med släktforsknings-material generöst delat med sig, likaså fotografer och kartritare. Näs Sockenbok I kom ut 1985. 

Man beslöt därefter att även avfotografera gamla kort och skapa ett porträttgalleri av Näsbor från fotograferingens början och till nutid. Utöver det beskrivs berggrunden i Näs, vindkraften och dess betydelse, Näsduken och arbetet med nyrenoverade kyrkan i Näs. Prästen Trogillides som skrev mer i kyrko-böckerna än bara dop, vigslar och död är spännande läsning, likaså kapitlet om bebyggelsen på gårdarna under gången tid. Näs Sockenbok II utgavs 1993. 

Vid ett tillfälle varje år välkomnas, i Näs bygdegård, nyinflyttade till socknen. Blommor delas ut och ibland har sockenboken varit en gåva, ibland honung från en gård här. Ett mycket trevligt inslag och ett mottagande i sockengemenskapen som verkligen förstärker känslan av att vara välkommen. 

Numera finns Näs Sockenböcker endast till försäljning. 

Källa: Näs Sockenbok samt Einar Fransson 

Kontakt Sockenbok: Einar Fransson, Drakarve. Tel 0708 – 70 94 00