Viges slott

Viges slott ligger öster om Näs bebyggelse, vid sidan av markvägen nära gränsen mot Grötlingbo. Det finns en fantastisk historia som börjar i Frankrike år 988. En man som heter Sven Jakob Contro flyr från vikingarna och landstiger på Näsudden. Där tar han sig sedan vidare till Danmark och blir undersåte med besittningsrätt till en rad Gotländska ödegårdar. Han blir därefter hövding i södra tredingen efter Ullman Minnegård i Lye. Contro byggde sig ett eget slott, Viges slott, som står färdigt år 1000. Taket var byggt som ett högt torn med den franska flaggan vajandes i toppen. Slottet, som hade tre vinkelsidor och runda sidomurar, bestod av fyra våningar där fönsterna var långa och smala med små kornrutor. Den översta våningen var Viges egen, sedan kom hustruns och barnens våning. Därunder bodde pigor och kammarjungfrur och längst ner tjänstefolket. Gården bestod även av två sidobyggnader och en långsträckt ladugård med två flyglar.

Contro beskrivs som en blek man, med skarpa drag och lika skarp blick. Han hade hes röst och brun hy som en söderns ättling. Han var vänlig i umgänget med andra och hjälpte många bönder som ruinerat sig på kyrkbygget i Grötlingbo. Frun var lång och smal med brun hy och mörka lockar. Hon var sin make öm och trogen. Tillsammans fick dom fyra barn.

Av den danske kungen kallades Contro för ”en karl stor som en jarl”. Det var till stor del sant eftersom han gjort mycket nyttigt för landet. Det sägs även att han slutit förbundet mellan Gotland och Sverige efter hövdingen Avair Strabain i Alva. Contro skänkte 800 rubler till Grötlingbo kyrka, så mycket att kyrkan blev som hans egendom och byggde sig sedan dessutom en väg till kyrkan från sitt slott. Han var en rik hövding och tjänade ca 2000 om året.
Men den vänlige Contro fick med åren ett ondare lynne. En kväll kom han sent till mässan i Grötlingbo kyrka. Mässan fick aldrig börja förrän herrn var i kyrkan. Men den här gången hade mässan redan satt igång. Den upprörde Contro stannade då i kyrkdörren och befallde sin page att mörda prästen. Men pagen blev hejdad och Contro anfölls istället av bönderna i flank och rygg. Bonden Mårtensson från Sles, gav banehugget med en stor sten bakifrån. Eftersom kyrkan just höll på att restaureras störtade han ner i kyrkans grundval. Därpå lades en stor sten, varpå ristades: ”All ondskans makt har kristendomen under sig lagt”. Contros hustru/änka plundrade slottet och gav sig av till sitt hemland år 1030. Invånarna i Grötlingbo och Näs socknar började nu gräla om vilken socken slottet egentligen tillhörde. En ung arvtagerska sattes i en vagn som drogs av två vilda stutar. Den ena stuten, uppfödd i Grötlingbo, drog mot Grötlingbo och den andra stuten uppfödd på Näs drog åt Näs. Näs vann och slottet kom därför att tillhöra Näs.

Berättelsen om Contro hittades i en tidning vid Grötlingbo marknad för 118 år sedan. Tidningsartikeln var hämtad ur en dansk krönika och översatt till svenska av H Sveberghijs. I en annan tidningsartikel, ett julnummer från år 1850, berättar en författare att han tydligt såg en sockel av huggen sten, precis som på en kyrka. Det sägs också att man kan hitta huggna stenar från Viges slott i stentunarna runtomkring platsen samt att även den gamla
ladugården vid Sigsarve är byggda av sten från Viges. Även slagg har funnits i jorden vilket kan tyda på gammal smideverksamhet.

Källa: Ola Sollerman, Gotlands Tidningar 29 september 1976